Fra bryggen i Haugesund
Fra bryggen i Haugesund

Har du norsk pass og driver med triatlon kommer du ikke utenom Triatlonfesten i Haugesund! Dette er Norges soleklart største triatlon-konkurranse med tett opp mot 2000 deltagere. At den arrangeres i regi av Ironman betyr også at den har internasjonal appell, samt at merkevaren Ironman representerer en grad av kvalitet hvor man som deltager føler seg vel ivaretatt.

 

Ja, det er dyrt å delta i Ironman-konkurranser, men så er arrangementet så proft at det skal godt gjøres å finne noe å sette fingeren på. I Haugesund er i tillegg publikum enestående, og skaper et herlig folkeliv nede på kaia hvor løpingen og målgangen foregår. Men det er ikke bare der publikum leverer.

Svømmingen

Alt fra starten oppe på Skeisvannet er det godt med folk og speaker som fikser å skape godstemning på arenaen. Akkurat svømmingen er nok ikke årsaken til at man tar turen til Haugesund, for den er nemlig trang og folksom på tross av Wave start. Svømmingen foregår i en slags sneglehusform, for å kunne tilbakelegge de 1900 meterne i en liten innsjø. Skiftesonen ligger på en kunstgressbane like ved vannet. Dette er både T1 og T2, så arrangementet er rimelig kompakt, noe som letter på logistikken både før start og i etterkant.

swimexit haugesund

Svømme-exiten i Haugesund

Syklingen

Haugesund byr på den flotteste traseen vi har syklet i triatlonsammenheng. Stor sett er det småkupert i vakkert vestlandslandskap, og de lokale beboerne tar turen ut og heier på deg for full hals. Det er nesten så man får følelsen av at man er på signingsferd, og 90km føles nesten altfor lite. Løypen er overraskende rask til å være såpass kupert uten at jeg egentlig klarer å forklare hvorfor det er sånn. Uansett har vi som nevnt ikke opplevd finere sykkeltrasé.

profil bike haugesund

Høydeprofilen på syklingen i Haugesund

Løpingen

Fra Kunstgressbanen oppe ved Skeisvannet bærer det av gårde ned mot bryggen, og en rundløype som skal løpes to runder før målgang. Her er det bare å stålsette seg for stemningen er elektrisk ved målpassering, som du skal forbi fire ganger før du går i mål. Stemningen og alle publikummerne får deg virkelig til å grave helt ned til bunnen av tilgjengelige krefter, og Tom Atle hadde lenge sin halvmaraton-pers nettopp her i Haugesund. Vel fremme i mål er det fortsatt kompakt, hvor du blir sluset rett bakover til avdelingen for øl & burger. Og det har du jammen fortjent! Avslutningen blir et flott punktum på en bra totalopplevelse i Haugesund.

profil run haugesund

Høydeprofilen på løpingen i Haugesund

Sidearrangementer

Det arrangeres flere arrangementer ved siden av hovedarrangementet, noe som er vanlig av Ironman arrangøren. Fredag arrangeres det Iron girl, et løp for kvinner. På lørdag arrangeres det Iron kids, som er triatlon for barn i ulike aldersklasser. Det kan se ut som om Ironman ønsker å treffe hele familien, og ivareta rekrutteringen til sin allerede sterke merkevare. Uansett gir dette muligheter for en familieutflukt.

Full utgave

I 2018 arrangeres det full Ironman i Haugesund, i tillegg til 70.3. Vi tror det blir veldig bra. Sykkeltraseen tror vi vil by på mer av det samme, og løpingen gjennomføres med fire runder for den fulle. Vi lurer imidlertid fælt på hvordan det vil bli å svømme 3800 meter i Skeisvannet. Arrangøren forsikrer at de har lagt en god plan for dette. Den fulle er imidlertid oppe på radaren vår en gang i fremtiden.

Vi baserer vår vurdering på deltagelse i 2015 og 2016.

Her er linker til Tom Atles deltaglese i 2016 på Strava:

Våre karakterer:

Organisering         5stars
Trasé            4stars
Arena            4stars
Persepotensiale    4stars
Publikum        5stars
Service            5stars
Ironman 70.3 Haugesund https://triathlonboka.no/images/haugesund_bryggen.jpg Super User