Målområdet i Helsingør
Målområdet i Helsingør

Som i fjor så tok vi også i år turen ned til Danmark og Helsingør for Europamesterskapet på 70.3 distansen (halv Ironman). Denne gangen hadde vi også med oss en debutant på distansen. Nina har trent jevnt og trutt det siste året for å være klar til distansen.

 

Repeat

Årsaken til at vi valgte å repetere besøket var rett og slett at vi hadde en flott opplevelse i 2017, så det ble enkelt å prøve å repetere opplevelsen. Helsingør er nemlig en utrolig sjarmerende liten by, og det danske folket er jo også sjarmerende. At arrangementet har status som europamesterskap fører også til at nivået blant deltagerne er skyhøyt, og du er herved advart om at egoet risikerer en smell om du er opptatt av din egen plassering på resultatlistene, nivået er nemlig svært høyt. Traseen er av det raske slaget, da Danmark ikke byr spesielt kupert terreng. Det eneste som ligger i veien for å få en god tid er vindforholdene.

helsingoer T1

Marianne og alle syklene i skiftesonen.

Været

Som vanlig forut for en konkurranse blir værvarselet studert temmelig nøye i forkant, og spesielt været på konkurransedagen så ganske ustabilt ut med regn på morgenen og tiltagende vind utover dagen. Akkurat i Danmark betyr regn mer enn bare å bli våt. Det øker også risikoen for punktering ganske betydelig på grunn av flintstein som snur seg når det blir vått. Vi opplevde noe regn under Ironman København forrige år som førte til at Marianne fikk en punktering. Vi valgte å gardere oss med å ta med oss to slanger slik at vi hadde litt margin om vi skulle være uheldige. Fasiten ble imidlertid til at det falt noen få dråper rett etter svømmingen, men været fikk liten innvirkning på konkurransen.

Justeringer fra i fjor

Traseen hadde gjennomgått enkelte mindre justeringer ift. i fjor. Svømmingen var snudd, slik at vi svømte motsatt vei. Syklingen var identisk, men løpingen var betydelig justert, og nå mer sentrumsnær.

helsingoer trening2

Hele reisefølget på den danske landeveien.

Svømmingen

Svømmingen i Helsingør foregår i havnebassenget hvor det vanligvis er ganske mye fergetrafikk over sundet til Sverige. Dette bassenget er imidlertid ikke særlig stort, og svømmingen er på kanten til kaos i Helsingør da man svømmer frem og tilbake mellom bøyer i en slags stjerneform. Det er liten tvil om at svømmingen er stressende med så vidt mange mennesker som skal igjennom på såpass små flater. Det var heller ikke alle deltagerne som var 100% sikre på at de hadde rundet på rett side av alle bøyene.

Syklingen

T1 i Helsingør er nok ikke blant de raskeste, og Garmin hevder at man må bevege seg ca750 meter før man kan sette seg på sykkelen. Når det først er gjort venter en rask og ikke minst vakker sykkeltrase. Når man titter på kartet over syklingen så ser det svært komplisert ut med flere vendinger, og det er lett å miste oversikten over hvor man skal. Heldigvis er arrangøren helproff og i konkurransen er du aldri i tvil om hvor du skal. Syklingen foregår både på større og mindre veier, og enkelte av de mindre veiene er litt i trangeste laget når man skal sende igjennom godt over 2000 deltagere. Det kan ut i fra vårt turfølges erfaringer se ut til at det er mer utfordrende jo lenger bak man kommer opp fra svømmingen.

helsingoer trening

Marianne og Nina på utsjekk av løypa, og siste økt dagen før dagen.

Løpingen

Den lange T1 blir det kompensert for i T2, for der står det nemlig «Bike catchers» og tar i mot sykkelen din rett etter "mount-line". På den måten ligger det an til å komme seg gjennom T2 lynraskt. Løpingen går rundt Kronborg slott (Før arrangementet fikk status som europamesterskap ble det kalt Ironman 70.3 Kronborg) og beveger seg deretter inn i byen hvor det er mengder med tilskuere og svært god stemning. Løpingen i Helsingør er rett og slett en eneste lang fest. I fjor var gikk enkelte deler av løpingen mer stille områder, men i år opplevde vi løpingen som intens med heiing og god stemning på omtrent hver eneste meter av løpingen. Underlaget i Helsingør er variert, med både asfalt, grus og brostein, noe som er smak og behag.

Summa summarum

Vi liker oss godt i Helsingør, og det handler ikke bare om et flott triatlon arrangement, men også om en stilig og sjarmerende småby. Noen småting har vi å plukke på, og det dreier seg om en svømming som er relativt uoversiktlig, og en tidvis trang trase på syklingen. Vi mener likevel at Helsingør er en flott destinasjon, også verdt et besøk uten å ta triatlon med i betraktning.
Vi baserer vår vurdering på deltagelse i 2017 og 2018.

Våre karakterer:

Organisering   5stars
Trasé 3stars
Arena 5stars
Persepotensiale 5stars
Publikum 5stars
Service 5stars

Resultater

Marianne var ikke superfornøyd med egen innsats, men brukte allikevel 5:14:36. Nina debuterte på distansen med respektable 5:45:32. Tom Atle var fornøyd med 4:53 12

Tom Atles Stravafil for svømmingen

Tom Atles Stravafil for syklingen

Tom Atles Stravafil for løpingen

helsingoer skaal

Våre venner Jeanette og Ivar deltok også, og her er hele følget under en hyggelig sammenkomst etter fullført konkurranse.

Helsingør – en by med sjarm og triatlon med trøkk https://triathlonboka.no/images/helsingoer_maalgang.jpg Super User