Treningsrom

Covid-19 har gitt oss stengte treningssentre og svømmehaller, slik at treningsmulighetene innendørs for ivrige triatleter er begrensede nå i vinter. Utsiktene til en sesong hvor det kanskje vil være mulig å konkurrere er imidlertid til stede. Med påbegynt vaksinering og forhåpentligvis en normalisering av samfunnet sakte, men sikkert på vei. Av den grunn har vi tatt sjansen og foreløpig meldt oss på: Challenge Vansbro, Ironman 70.3 Jönköping og Ironman Kalmar.

Utetrening

Det er for så vidt ikke noe i veien med å trene ute, men det er objektive fordeler med å trene inne. Dette dreier seg både om logistikk men også for oss som etter hvert er litt oppe i årene, som er sårbare for skader (temperatur) og mangel på friksjon i underlaget (glatt).
Tilfeldigheten ville også ha det til at vår gamle smartrulle begynte å svikte oss, så rulla ble byttet med en ny (og bedre). Ja, for er det virkelig forskjell på ruller? Vi trodde ikke det var rare forskjellen, men det skulle vise seg at vi tok feil.

Den største jobben med treningsrommet i vårt tilfelle var å kvitte seg med gjenstander som ble oppbevart i rommet. Finn.no er genialt, og vi skaffet nytt liv til en rekke gjenstander.
Vi var så heldige at vi hadde et rom vi kunne benytter som var 235cmx345cm. Men hva skulle vi ha plass til på treningsrommet? Vi skulle kjøpe oss en mølle, vi skulle ha plass til sykkelrulla, samt lagring for en ekstra sykkel + muligheten for en matte på gulvet for å gjøre ulike øvelser.

Kjøpe mølle?

Vi hadde ikke noe kunnskap om hva vi bør se etter når det kommer til møller, og etter å ha trålet nettet fant vi flere litt overfladiske tester av møller. Vi følte oss ikke 100% sikre på at vi fikk den beste veiledningen siden testene var ledsaget av linker til salgssider for møller. Litt typisk internettøkonomi det der, hvor hver gang det klikkes på linken tilfaller siden et lite beløp. Med mange nok klikk så blir det penger ut av det. Vi synes imidlertid at dette undergraver integriteten til testene. Vi fortsatte dermed trålingen rundt på nettet, og fant etter hvert noen engelskspråklige sider som ga oss en del tips og veiledning som vi synes var nyttige:
https://www.treadmilldoctor.com/
https://www.treadmillreviews.net/
Spesielt buyers guide hos treadmillreviews synes vi var nyttig i å hjelpe oss med å definere vårt behov. Vi definerte våre krav til mølla som følger: Bluetooth tilkobling slik at vi kan løpe på zwift, Solid byggekvalitet, det er nemlig litt styr å flytte på en mølle, både på grunn av høy vekt, og uhåndterlig størrelse (Vi måtte være tre personer for å få mølla inn fra bil til treningsrommet vårt). Vi ønsket også at løpeflaten skulle være stor nok så den vil være komfortabel å løpe «fritt» på. Til slutt ønsket vi at møllen skulle ha tilfredsstillende demping, altså ikke for mye, men god nok til å gi god respons samtidig som vi ikke går med ønsker om å pådra oss skader. Steget blir jo rimelig lite variert på en mølle.

treningsrom 3

Mrk. hylle strategisk plassert for å sette en vifte oppå

Når vi til slutt hadde havnet på en avgjørelse om hvilken mølle vi ville gå til anskaffelse av så skjønte vi at Covid-19 hadde gjort noe med etterspørselen etter hjemme trenings-apparater, og mølla vi hadde kikket på kunne vi forvente levering på i mars! Full krise for oss! Hele poenget med å gjøre dette grepet var jo å komme i gang med strukturert trening nå! Da gikk veien tilbake til finn.no igjen, og tror du ikke at vi fant det vi lette etter nesten med en gang! Heldige oss, vi slo selvfølgelig til så fort vi kunne. Hvilken mølle endte vi opp med? Vi endte opp med Sole F85, som vi håper vil tilfredstille våre forventninger. Foreløpig er vi storfornøyde med både opplevd kvalitet og funksjonalitet.

treningsrom 6

Dashbordet på mølla vi endte opp med

Fleksibilitet

Som det fremgår av målene så har vi ikke ubegrenset med plass på treningsrommet vårt, derfor var vi avhengig av fleksible og lite plasskrevende løsninger. Vi kjøpte derfor inn et dedikert bord til bruk foran sykkelen, som vi kan ha en laptop ++ stående på når vi trener. Bordet har hjul, og er justerbart i høyden slik at det er enkelt å tilpasse ulike sykler. Wahoo lager et slikt bord som er ganske kostbart, men DC rainmaker gjorde oss oppmerksom på en rimeligere varient via denne artikkelen.

treningsrom 5

Justerbart og flyttbart bord for sykkelrulla

Lagring

Da var apparatene på plass, og vi hadde strippet rommet for det meste, og hadde behov for noe lagring for å holde ting ryddig og ikke minst unna gulvet. Vi kjøpte noen «Eket» hyller fra Ikea, og satte opp hver vår til å ha løpesko, sykkelsko og annet tilbehør i. Vi kjøpte i tillegg en til slik at vi fikk ryddet en ruter og annet stæsh unna gulvet. Den doblet også som plassering for en vifte for mølleløpingen. Til syklingen har vi en større gulvvifte som vi benytter.

treningsrom 4

Lagring, vi ønsker ikke å ha utstyr slengende rundt på gulvet

Trivsel

Vi har skrudd opp et par stativer også kjøpt på Ikea hvor vi har samlet en drøss med finisher-medaljer. Disse har vi hatt hengende innerst i uteboden, men på et dedikert treningsrom følte vi at vi kunne henge dem opp som gode minner fra tidligere arrangementer. Vi går også svangre med å bestille et veggtapet for den ene veggen. Hva vi skal ha på dette tapetet er ennå ikke bestemt, det er en prosess vi er inne i. Det viktigste for oss var å få rommet opp og bli funksjonelt raskt slik at vi kan trene, og der er vi nå! Da kan vi nemlig ta oss den tiden vi trenger for å komme helt i mål.

treningsrom 2

Et forsøk på å lage trivsel, og så fikk vi muligheten til å bruke finisher-medaljene til noe...

Treningsrom https://triathlonboka.no/images/treningsrom-1.jpg Super User